Ineffektive projekter er ikke (altid) projektlederens skyld!

Projekt effektivitet har ikke en entydig definition, men alligevel genkender vi nok alle når den ikke er der. Mangel på projekteffektivitet skyldes ikke kun projektlederne eller for lidt projektlederuddannelse. Nærmere tvært imod! Jeg har kendt mange dygtige projektledere hvis projekter alligevel var alt for langsomme. Her er fire hovedårsager til lav projekt effektivitet, fra mine praktiske erfaringer.
  • Manglende mål for projekt effektivitet, og manglende opfølgning på effektiviteten gør problemet usynligt. Sætter man et mål, som eksempelvis maks 8 uger til en analysefase, ja så tager det oftest ikke længere. Eller hvad med 4?
  • Ingen fælles systematik mellem projektledere og ledelsesniveauet sløver processen. Der skal helt styr på de gensidige forventninger, så undgår man at skulle frem og tilbage mange gange. Det sparer enormt med tid.
  • Mangel på både overblik over hvad der egentlig er igangsat og hvor langt det reelt er kommet. Det betyder ofte at virksomheder har alt for mange samtidige projekter til de samme ressourcer. Et simpelt overbliksværktøj gør underværker.
  • Ineffektive styregrupper. Mange medlemmer bidrager ikke, nogle er decideret skadelige for processerne, selv i den bedste mening. Hvert medlem skal kende sin rolle, og udfylde den!
Betyder det noget? I høj grad, og det går lige på bundlinjen. Hastigheden i projekter har betydning på flere måder.
  • Det er klart at det ”gode” som skal komme ud af projektet ikke kan nydes før projektet er afsluttet.
  • Træghed i systemet er selvforstærkende. Motivationen forsvinder og der bliver brugt alt for mange ressourcer.
  • Mange projekter når at overleve sig selv. De bliver ganske enkelt uaktuelle før de færdiggøres.
  • Gode projekter bliver ikke sat i gang når man ikke oplever at projekter gennemføres
Vil du vide mere om hvordan I får hævet effektiviteten og motivationen kan du læse mere her, eller blot kontakt mig for en uforpligtende snak om hvordan I får en garanteret højere effektivitet.